Monday, September 10, 2012

Söögiaeg

Eile oli pühapäev, magasime kaua ja tegelikult eriti midagi ei teinudki. Käisime jälle mitu tundi poodides, mis on ikkagi selle maa rahva üheks põhimeelelahutuseks. Ka siin hängivad noored kaubanduskeskuses, kus on mõnusalt jahe õhk ja ruumi palju. Samuti saab näiteks valimiskampaaniatega tutvuda (USA uued presidendivalimised on hoogu saamas, kõned, plakatid, debattide otseülekanded televiisorist)...

Want to vote by mail?

Nüüd saan siis lõpuks asuda ka teema kallale, millest olen plaaninud kirjutada alates sellest, kui uuel mandril maandusin - toit.
Ei teagi kohe, kust alustada. Ameeriklased söövad palju. Ja kuna see riik on totaalne segu erinevatest inimestest, kultuuridest, ka toiduklutuuridest, siis ei saagi ehk sellist üldistust teha. Aga teadke siis, et ma räägin ainult oma kogemusest (mõjutatud filipiinode ja keskmisest enam teenivate inimeste poolt).

Derrick, mina, Susan

Hommikusöögiks on tavaliselt maisihelbed. Susani köögikapis on maisihelbeid ja hommikunäkse terve kapp, üks pakk on umbes poole meetri kõrgune. Loomulikult on neil ka kõike muud nii palju, piimapakk pole kunagi väiksem kui 2 liitrit, külmkappi midagi uut on raske tuua, sest siin on lihtsalt kõik nii täis. Garaažis on teine külmkapp, pesuruumis aga kuivained. Riisi jaoks on neil eraldi seadeldis - suur plastikust konteiner, mis mõõdab välja toiduportsjone (filipiinod söövad iga toidukorra ajal riisi, seega seda ikka kulub ka). Laual on suur korv puuviljadega, mis kipuvad halvaks minema, sest neid eriti ei armastata.

Hommikusöök!
Enamasti kasutatakse nn. poolvalmistoitu. Näiteks Susan tegi ühel päeval sealiha koorekastmes, sinna peale pandi sibularõngaid. Sibularõngad olid loomulikult juba valmis praetud ja koorekaste valmispakendis. Ainult liha oli nii nagu oli (siiski tükeldatud ja puhastatud). Liha, muideks, süüakse iga toidukorra kõrvale. Ilma lihata söök pole söök! Laste taldrikud on eriti valvsa pilgu all, sest sealt ei tohi kunagi liha puududa (muidu nad ju ei kasva). Vahel harva on laual kala või kana, aga enamasti siiski pork või beef.

Mida poest vaja on?

Susan veedab rohkem aega köögis kui enamik ameerika koduperenaisi. Poolvalmistoit, aga siiski midagi isetehtut. Osa perekondi söövad muidugi ainult valmistoitu ka, teadupoolest väga ebatervislik. Mõneti on ameeriklasi isegi natuke lõksu meelitatud selle tervislikkusega, igas reklaamis on aukohal vähendatud rasvasisaldusega toidud ning madala kolesteroolitasemega küpsetised. Pakenditel on kõik arvutused sinu eest ära tehtud. Toit ise näeb siiski kohati välja hüpervärviline ja õudusttekitav : D Aga midagi ju sööma peab...

Fruit tart

Hinnake eesti toitu, sõbrad! See siin on tekitanud mus tunde, et olen üks suur suhkrupall. Natuke raske ja natuke tehislik.

No comments: