Thursday, November 19, 2015

Kokkuvõte Varssavist

Tagasi Tallinnasse hakkasin sõitma esmaspäeva hommikul kell 6.05. Seekord teadsin, et ees on 18-tunnine sõit ja teadsin ka seda, mida see tähendab. Seega läks reis tagasi tegelikult päris rahulikult ja väga ebamugav ei olnudki. Muretsesin vaid, et oleks ikka pidanud enne Klexani (madalmolekulaarset hepariini) süstima, et mul juhuslikult trombi ei tuleks. Järgmine kord siis... (Samas, ma tõesti loodan, et järgmist sellist bussisõitu ei tule enam kunagi).

Viimased pildid Varssavist:

Wisla ja Varssavi tuled:

Vilniuses oli seekord tund aega busside vahet. Tähistasin oma reisi viimast päeva kaubanduskeskuse viimasel korrusel vaadet nautides ja muidugi sushit süües. Nii tore oli. :)

Tallinnasse jõudsin 00.50. Ville tuli mulle vastu ja mul oli nii hea meel, et koju sain.

Nii, mida siis Varssavi kohta kokkuvõttes öelda?

Varssavi plussid:

1) Väga palju ajalugu. Üks asi on lugeda raamatuid teisest maailmasõjast ja teine asi on käia vaadata, kuidas täiesti mahapommitatud linn uuesti üles on ehitatud või kuidas aastaid põranda all elanud juudinaine terve malendite komplekti valmis on teinud. Ajalooraamatutes kirjutatu läheb meelest, isiklikud vaatepildid aga mitte.

Loss Wisla taustal:

Juhuslikult avastatud Gestapo peakorteri asukoht:

2) Varssavi on odav. Toit ja majutus ei ole küll nii odav kui Kagu-Aasias, aga Tallinnaga võrreldes saab kindlasti odavamalt hakkama. Tänavalt leiad juustuburgeri 1.5 euroga ja 10 euroga võid juba päris hästi süüa saada. Prae, mullivee, kahe klaasi veini, magustoidu ja tee eest maksin ilusas restoranis 20 eurot, mis on minu meelest päris hea hind. Pole küll poole väiksem kui Tallinnas, aga ma arvan, et umbes kolmandiku-neljandiku võrra ikka.

Muuseumipiletid on 4-6 eurot:

Vahtkonnavahetust näeb tasuta :)

3) Varssavi on mitmekülgne. Jah, seal ei ole aegade algusest säilinud tänavakive või baarisilte, aga seal on kunsti ja muusikat ja moodsamaid baare ja võimalust hiigelkaubamajades sisseoste teha. Varssavi oma kahe miljoni elanikuga on ikkagi suurlinn ja kõik leiavad kindlasti midagi, mis neid huvitab.

Vanalinn ja kirik ja jalgpallistaadion, trammidest ja jõest rääkimata:

Postimaja:

Varssavi miinused:

1) Väga palju nõuka-aegset arhitektuuri. Vahel oli tõesti tunne nagu kõnniks läbi Lasnamäe või paremal juhul Mustamäe. Mõne jaoks ilmselt eksootika, aga eestlaste jaoks, olgem ausad, taas need koledad majad...

2) Keeleprobleemid. No see on nüüd harituse küsimus ilmselt, aga sellise väheharitud inimese jaoks nagu mina, kes isegi vene keelt rahuldavalt purssida ei mõista, oli aeg-ajalt veidi raske. Inglise keele peale üleminek võtab aega, aga ma arvan, et 25 aasta jooksul muutus kindlasti toimub. Nüüdki sai pea kõikide noortega hõlpsalt inglise keeles vesteldud. Vanemate inimeste jutu mõte läks paraku tõlkes kaduma.

3) Oleme Euroopas, aga eurodega maksta ei saa. Kasvõi Leedus näiteks on selle võrra lihtsam.

 

Nii, mis ma sellest reisist õppisin?

1) Üksinda ei ole ikka nii tore reisida kui kellegagi koos. Õhtuti väljas käia ei julge, bussisõit on igav ja maailma asju arutada ka ei saa.

2) Hea hotell on hea. Pärast vihma ja väsimust on lausa ideaalne tulla sooja mugavasse tuppa, hommikused smuutid teevad tuju heaks ja igaõhtune basseiniskäik värskendab.

3) Off-season e. hooajaväline reisimine on okei, aga kindlasti mitte täiuslik. Varssavi november on ilma poolest Eesti oktoobriga sarnane, aga vihma sadas siiski iga päev ja taevas oli pidevalt pilves. Jah, muuseumites ja vaatamisväärsuste juures oli mugavalt vaikne ning ka hinnad olid madalad, aga ma tegelikult ei ole päris kindel, kas see oli väärt novembris Varssavisse tulemist.

Järgmise reisi jaoks:

1) Võta keegi kaasa.

2) Kasuta jätkuvalt Sygicut, mis on kõige parem offline-kaart, mida näinud olen. Absoluutselt väärt seda 25 eurot, mis selle eest maksin.

3) Kesklinnas olev hotell on parim, sest siis ei pea ühistranspordiga sõitma :) Võimalusel jätka kommet.

Kõik on lähedal:

4) Ja veel. Kallis Saarakene, palun kasuta kasvõi Google Tõlkijat, et korralikult järgi vaadata, mis on selle linna nimi inglise keeles, kuhu lähed ja palun ära osta kontserdipileteid Wroclavi, kui ise Varssavis oled :)

 

Rahast: bussipiletid kokku 30 euri, 5-tärnikas kuueks ööks 370 euri, päevaraha maksimaalselt 40 euri. Ei olnud kallis, kindlasti oleks saanud hotelli pealt kokku hoida ja tegelikult terve reisi vaid paarisaja euroga ära teha. Ei kahetse siiski midagi.

Kokkuvõtteks tahan öelda, et oli igati hariv ja huvitav reis. Kindlasti mitte klassikaline puhkusereis. Varssavit soovitaksingi eelkõige ajaloohuvilistele ja ka nendele, kellel Egiptusest ja Kanaari saartest juba veidi villand on saanud. Väga värskendav on korraks Varssavis käia.

Aitäh kõigile lugemast! Kuna see on nüüd ka Facebookis jagatud leht, siis pean veel tublim olema ja paremini kirjutama. Aitäh ka emale, kes kirjavigu parandab :)

Päikest! Eriti novembrisse, palun.

No comments: