Friday, July 22, 2016

Kanuumatk Pärnu jõel

Mida teie suvises Eestis ette võtnud olete ja mis veel plaanis on? Meie käisime kanuumatkal. Kuna me oleme Villega enamuse oma selle aasta puhkusest juba ära puhanud ja suvel on meil nagunii siin 1000 asja, mida teha, siis me pikemat puhkust võtnud ei olegi ja ei võta ka. Naudime parem oma paindlikku graafikut ning puhkame paari päeva kaupa, mis Eesti muutliku ilmaga samuti väga hästi sobib. Kanuumatka korraldas aga Kaidi, Ville vanatädipojapoja (huh, kui keeruline) Kaarli abikaasa ning kallite Karpa ja Kaidiga me matkale läksimegi.

Kanuumatka pakkuja oli Matkahunt. Meil oli valida kolme-, viie- ja seitsmetunnise matka vahel mööda kaunist Pärnu jõge. Otsustasime olla mõõdukad ja piirduda 5 tunniga. Alustasime Vihtrast ja jõudsime alla Tori juurde, kokku kanuutasime üle 20 kilomeetri ja aega läks meil veitsa rohkem kui 5 tundi, pigem lausa sinna kuue kanti.

Imearmas onu Koit tõi meile kaks kanuud ja tegi ka lühikese tutvustuse, kuidas kärestikest läbi saada:

Paatides sõitsime siis mina ja Ville ja Kaidi ja Karpa, kergemad ees ja paksemad raskemad taga. Sõitsime rahulikus tempos, Ville püüdis kala ja mina tegin pilti ja juttu rääkisime ka:

Kaidi mängib ja Karpa sööb seda maitsvat, mis Kaidike kaasa pani:

Looduse keskel olemine lõdvestas. Eestimaa on nii roheline ja armas ja ilus. Kiilid on nii nunnud!

Majakestesse jõekaldal võiks lausa suvitama minna:

Vesi oli iseenesest muidugi külm, vähemalt minusuguse külmavarese jaoks kindlasti. Sellele vaatamata lõõskas päike pea kohal ikka korralikult ning meie peatuspaigas sai lisaks vetsuskäimisele ka alasti ujutud, v.a. mina, sest ma ei suutnud teist korda sinna külma vette hüpata.

Kärestikke oli jõe peal ka. Paar kohta olid isegi päris ohtlikud ja ma kartsin, et nüüd olen oma telefonist ja fotokast ilma, aga Ville päästis meid hädast ja edasi, edasi viis me tee. Ka Kaidil ja Karpal läks kõik hästi, rasked kohad said ilusasti ületatud, isegi kui natuke pusserdamist vaja oli.

Ilusad ja edukad:

Mina palusin kohe alguses, et me võidu ei teeks. Kaidi oli ka ilmselt seda meelt, aga poisid jäävad poisteks ja poolnaljaga sai ikka veidi võistlusmomenti tunda. Olime päris võrdsed tegelikult, sel pildil küll Karpad juhivad:

Vahel aga haakisime end teineteise külge nagu õiged naabrid kunagi ja liuglesime niisama mööda jõge snäkke süües ja juttu rääkides:

5 tundi matka jaoks oli täiesti paras. Lõpus tundsin siiski veidikest kergendust ja heameelt reisukese lõppemise üle, sest käed olid väsinud ja laulud olid otsas. Tori Põrgu vastaskaldale me omad paadid parkisime:

Eduka retke mälestuseks tegime pilti ka:

Ja siis juba oli Pärnu ja kohvik ja suveöö ja mõnus rammestus, kui koju jõudsime.

Paar soovitust ka, kes sarnast kogemust otsib:

1) Suuri eelteadmisi kanuuga sõitmiseks vaja pole, juhendaja seletab põhitõed nagunii ära ja ülejäänu on juba improvatsioon. Madalas vees pole põhjust karta ka, kuigi vestid võiksid ikka seljas olla.

2) Kaasa vaja võtta: mütsid, päikesekreem, midagi soojemat, ujumisriided, veitsa snäkki, palju vett, selfistick (kui te pole osa nendest inimestest, kellel GoPro on :), väiksematele jõgedele sääsetõrje.

3) Veekindel kott telode jms jaoks teeb meele rahulikuks :)

4) Venitage pärast "trenni" ja ka homne päev on ilus!

Muud mul midagi öelda polegi. Ahjaa, maksma läks 30 euri inimene. Normaalne hind ja eriti mõnus sõit.

Cheers,