Friday, October 20, 2017

Tallinnast rappa - 4 matkarada Tallinna lähedal

Kuigi olen sündinud imekaunis Tartus, on Tallinn siiski minu kodu. Vähemalt nüüd ja vähemalt praegu. Mäletan, kuidas veel mõned aastad tagasi ei tahtnud ma Tallinnast midagi kuulda, nii kole hall ja ebamugav näis see pealinnaelu. Olles nüüd juba 2 aastat ametlik pealinnakodanik, on mu arvamus muutunud. Tallinnas on niiiii palju rohelust, mängulisust, avarust ja hubasust. Lisaks sellel on Tallinna lähedal palju erinevaid looduskauneid kohtasid, kuhu vaikust ja puhast loodust nautima minna saab. Kirjutan siia neljast rabamatkarajast, mida sel suvel külastasime.

1. Viru raba

Nime järgi võiks arvata, et Viru raba on Virumaal, eksole? Tegelikult on Viru raba aga Harjumaal Lahemaa rahvuspargis. Laudteed on seal 3,4 kilomeetrit, aga ringikujuliselt metsast luiteharjalt tagasi tulles võib ilusasti ära teha 5,5-kilomeetrise ringi. Tallinnast on matka alguspunkt umbes 45-minutilise autosõidu kaugusel.

Laudteed on väga ilusasti korras ja suurepäraselt hooldatud. Viru raba on populaarne ka turistide seas ja mul on hea meel, et meil on külalistele, mida näidata. Rahvast on seal muidugi selle võrra rohkem. Keset matkarada kõrguvast tornist võib saada kauni vaate ja teha raba taustal nii palju selfisid, kui hing ihaldab. :P

Või siis lasta kallil Svennul end pildile jäädvustada:

Kuna meie käisime loodust nautimas päeval, mil oli väga kuum, olime eriti tänulikud võimaluse eest rabalaukasse hüpata ja veidigi värskendust saada. Aga võtke arvesse, et riideid peab vahetama kõigi silme all, vahetuskabiine rabas ei ole! Õnneks eestlastel on sellest üsna ükskõik.

Meie tegime Ville ja Svennuga pikema tiiru, pärast laudteed keerasime vasakule ja tulime raba servast metsavahelt tagasi. Ma nautisin seda teekonda väga, nii mõnus ja rahulik, metsas ei olnud ühtegi teist inimest, ainult männid ja linnud ja suvine päike. Parim aeg!

2. Kakerdaja raba

Kakerdaja rappa jõudmiseks peab Tallinnast sõitma autoga ligi tund aega. See tunniajane sõit on kindlasti seda väärt, sest Järvamaal asuv hiigelraba on nii mõnusalt rahulik ja eraldatud koht, et kogu nädala stress ja mured lausa haihtuvad õhtu. Kui Viru rappa kuuleb ära automürina, siis Kakerdaja rabas on puhas vaikus - luksus kuubis!

Laudteed on rabas 4 kilomeetrit, metsast tagasi tulles saab kokku kõndida toredad 7 kilomeetrit. Rada algab ja lõppeb parkla lähedal olevas Noku lõkkekohas, kus ma ise kunagi kindlasti väikese söömingu tahaks teha. Viimane kord oli meil Villega natuke kiire ja pikniku jaoks kahjuks aega ei jäänud.

Küll aga oli aega väikeseks hüppeks rabajärve! Piinlikusega pean tunnistama, et mina sellest osa ei võtnud, sest mul oli külm nagu ikka. :D Ville aga ujus ja mõnules.

Ei tea, kas asi oli kergelt pilvises päevas võ milleski muus, aga Kakerdaja rabas oli oluliselt vähem inimesi, kui Viru rabas. Eriti veel, kui mööda laudteed järjest kaugemale minna. Mingi hetk ei olnud isegi enam suuri puid, ainult lõputult raba ja mõned laukad ümberringi. Kui oleks rohkem aega olnud, siis oleks kindlasti terve 7-kilomeetrise ringi läbi teinud. Must do järgmiseks suveks.

3. Paunküla matkarada

Paunkülla pääseb lausa 39 minutiga, näitab Google maps. Kui Viru raba ja Kakerdaja raba on sellised korralikumad laudteedega varustatud matkarajad, siis Paunkülas peab ise loominguline olema ja endale sobiva raja valima. Kokku on võimalik matkata 12-kilomeetrisel lõigul, millest osa on tõesti laudteega varustatud, aga päris ohtralt on ka niisama metsavahel jalutamist ning küngastest üles-alla ronimist. Lisaks on 500 meetrit teed praegu renoveerimisel ja see pakub läbiminekul mõnusat jahutust jalgadele, kuna jalad päris mitu korda läbi pehme pinnase vajuvad.

Minu lemmikasi Paunküla matkaradadel on aga suur järv, kuhu soojal suvepäeval (alasti :D) ujuma saab minna. Inimesi seal ju ei olegi...

Lisaks on järve ääres võimalik maha istuda ja kodust kaasa toodud sööki nautida. Oleme Villega käinud seal juba kaks korda ja mõlemad korrad on olnud väga hea tunne - lihtsalt istud ja naudid. Ka sääski pole me kohanud.

Küll aga võib kohata hulgaliselt mustikaid, pohli ning söögiseeni. Sellel aastal tulime koju suure saagiga.

4. Pääsküla raba matkarada

Pääsküla raba on meie kõige külastatum raba, sest nagu nimest aru saate, siis asub Pääskülas, mis on siinsamas Tallinna linna sees. Ütelge veel, et Tallinn hall ja kõle on!

Lisaks 2,4 kilomeetri pikkusele laudteedevõrgustikule on seal ka vaatetorn. Laudteed ei ole küll parimas korras ja torniski juhtus meil väikene õnnetus, Ville nimelt astus kogemata tähelepanematusest ühte auku, mille ilmselt keegi inimvaenulik sinna trampinud oli. Vaatamata päris koomilisele olukorrale sai Ville üsna kõvasti haiget... Nõmme linnaosa valitsus, palun teil end kokku võtta ja torn korda teha!

Muus osas on seal ideaalne jalutamas käia. Inimesi on Tallinnale kohaselt piisavalt, aga see meid ei muserda, sest kodust rajani on vaid 15 minutit autoga sõita ja seda mugavust oleme kasutanud päris mitu korda. Tunne on ikka nagu oleks päris looduses, sest päris loodus see ongi.

Üks põhjus, miks me sel aastal eriti palju looduses oleme olnud, on minu Instagrami projekt Aasta Looduses - igal nädalal üks kord looduses käia ja sellest ka pilt üles panna. Siiani on kõik hästi läinud ja pilte on tulnud juba 41! See projekt on mu ellu toonud nii palju rõõmu ja vabadust, et ma ei jõua kohe ära imestada... Vahel on Eestis elamine tõeliseks privileegiks. Kus matkaradadel või rabamatkadel teie käinud olete ja mida soovitate?

Kallid,

Saara

2 comments:

Kaire said...

Aitäh, väga asjalik postitus ja mõnus lugemine!

Saara said...

Suur tänu, Kaire! :)