Thursday, February 15, 2018

Kokkuvõte Slovakkia reisist

No nüüd on küll venitatud. Aga egas midagi, teeme ära, sest uued jutud tulevad peale ja ma olen juba päris elevil! Ja pealegist - Slovakkia oli tore ning kokkuvõte aitab loodetavasti huvilistel ise edasi uurida. Oma viimase päeva kohta polegi palju rääkida, sest kõik kulges tavapäraselt lennujaama sõitmise, auto tagastamise, Riiga lendamise ja koju jõudmisega. Nagu naksti olime Tallinnas tagasi.

Viimane vaade lennujaamast Slovakkia mägedele ja lennujaama lumeautole:

Seega - plusside ja miinuste ring tuleb siit.

Plussid:

1. Mäed. Uusi paiku külastades tahame me ikka kogeda midagi, mida kodus ei ole, eksole? Kuigi meie oma Munamäe nimi viitaks justkui veidi kõrgemale pinnavormile, siis Slovakkiaga võrreldes räägime siiski vaid künkast. Eestis mägesid ei ole. Mägede suurus ja ilu on aga midagi, mida mina igal juhul näha soovitan, isegi kui suusatamise/lauatamise/matkamisega otseselt soovi tegeleda ei ole.

Näiteks köisraudteega sõitme on ise juba väga vinge tegevus:

2. Slovakkias on odav. Kui atraktsioonid (mäepilet, spaakülastus, muud lõbustused) on enam-vähem samas hinnaklassis kui tegevused Eestis, siis toidult ja majutuselt säästab päris palju. Restorani- ja poehindadest rääkisin, ka majutuse võib ilusasti saada alla 50 euro öö. Heaks alternatiiviks samasugustele mägistele, kuid oluliselt kallimatele Austriale ja Šveitsile.

3. Slovakkia on lähedal. 40 lennuminutit Riiga ja veidi üle tunni Popradisse. Selle tõttu saab sinna isegi autoga ja pole häda midagi. Autoga sõidab Slovakkiasse päris suur hulk eestlasi, kuigi ka lennukid on populaarsed. Meiega koos lendas eelmisel nädalal kodumaale tagasi ligi 15 teist eestlast.

Miinused:

1. Pealinnast väljaspool (ja olgem ausad, osaliselt ka pealinnas) olevad ehitised on arhitektuuriliselt päris totrad - liiga vanad, et olla ilusad ja moodsad ja samas liiga uued, et olla vanad ja uhked. Teisisõnu - Tartu Annelinna tunne. Pole just kõige lemmikum.

2. Väiksemates kohtades on kohalikel ikka selle inglise keelega raskusi. Ja kuigi slovakkia keel tundub silte vaadates peaaegu sama, mis vene keel, siis kohalikud väidavad, et nemad vene keelest midagi aru ei saa ja poes peab kasutama kehakeelt.

Pealinnas on okei. Meie okei olemas:

Mida kõrva taha panna:

1. Talviseks reisiks üldiselt ainult käsipagasist ei piisa. Juba külma kliimasse minna, siis korralikult ja tennistega ikka lumes ei mölla ning sulejopeta ringi ei käi. Parem valmistuda varakult ja osta juba ette see lisapagas ära, kellel lennupileti hulka ei kuulu.

AirBalticul tavaliselt ei kuulu:

2. Kellel on omal suusa- või lumelauavarustus olemas ja kes tahab rohkem kui 2 päeva mäel olla, sellel tasub ikka oma varustus kaasa võtta, sest kokkuvõttes tuleb odavam kui kohapeal rentida. Lisaks ei pea muretsema võõraste bakterite pärast. :)

Ja ongi kõik! Taaskord ühele reisile joon alla tõmmatud. Noh, peaaegu. Tänuring ka:

1. Ville, mu kallis - aitäh teekaaslane olemast!

2. Erlike ja Jürgen - aitäh kutsumast ja majutamast ja võõrustamast ja juhendamast ja seltskonna eest ka!

3. Liia ja Ulla - aitäh meie Nööbikest hoidmast! Küll tal ikka veab, et ise ka oravavaatlusreisil saab käia.

4. Ema - aitäh kirjavigu parandamast, nagu ikka. :)

5. Ja muidugi lugejad - suur tänu kaasa elamast, hoog saab suurem!

Muidu äkki ei julgegi alla sõita, hehe. Oh, neid tobedaid nalju küll...

Olen hetkel siin suure dilemma ees, kuhu ikkagi sel aastal veel reisida. Praegu on kindlaid reise tulemas kaks, enam-vähem kindlaid 3 ja ehk mahub 1 veel. No eks ole näha, üritan siin sotid sirgeks mediteerida. Minu üks kindlatest reisidest leiab aset juba järgmisel kuul, seega päris varsti. Enne seda tahan aga kirjutada vähemalt ühe postituse Eesti elust. Püsige lainel!

4 comments:

kristi said...

Aitäh, nii hea informatiivne postitus!
Kas mõne kindla või vähemkindla reisi seas pole Katalooniat aprillis? :D see oleks nii lahe. Me läheme.

Saara said...

Aitäh, Kristi! Kahjuks Katalooniat pole :( :( Aga maru vinge, et lähete!! Mõtlesin ükspäev just, et Barcelona tegelikult on küll üks linn, kus ka teist korda käies mõnus on olnud ja läheks kohe veel, kui saaks.

kristi said...

Mhmh, ma juba arvasin, et te tegelt ei lähe, sest sa alles käisid. Minu jaoks see linn, kuhu võiks alati tagasi minna, on Rooma :) samas kultuurireis 2aastasega on jätkuvalt not-to-do listis. Aga jään te uut seiklust ootama :)

Saara said...

Mina jään ka väga teie uut seiklust ja muljeid ootama! :) Head reisi!!